Doorgaan naar hoofdcontent

Stuur de armoede op vakantie

Zo'n 15 jaar al werk ik als vrijwilliger mee in Gandalf, een kleine vzw die vakanties organiseert voor gezinnen die in armoede leven.
De bedoeling is eenvoudig: met onze groep van ongeveer 25 vrijwilligers trekken we er elk jaar in de grote vakantie met zeven of acht gezinnen die in armoede leven op uit. Vrijwilligers en deelnemers komen uit West-Vlaanderen, we werken dan ook aanvullend op andere initiatieven

Lossen we zo de armoede op? Misschien niet. Maar we zien onszelf wel als een schakel in een hele rij van mensen en organisaties die samen met gezinnen op stap gaan. Of die bij de beleidsmakers aan de bel trekken. We beseffen goed dat armoede meer is dan een gebrek aan geld, hoewel het voor een aantal deelnemers soms maanden sparen vraagt om het minimale deelnemersgeld bijeen te sparen.

Vakantie is dan ook een recht (zie art. 24). Voor iedereen. Ook voor wie dag in dag uit bezig is om de eindjes aan elkaar te knopen. Om het een beetje plat te zeggen: wie lijdt onder de stress van het overleven, heeft er evenveel recht op als wie last heeft van de stress van de 80-urige werkweek.

Ik vind dit vrijwilligerswerk bijzonder rijk. Het is een voorbeeld van hoe warme solidariteit en koude solidariteit elkaar aanvullen. En het levert me elk jaar opnieuw genoeg stof op om in te gaan tegen aloude dooddoeners en vooroordelen.

O ja, een goeie week tijd over in de vakantie? Nog op zoek naar vrijwilligerswerk? We kunnen nog extra handen gebruiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Creative Bin Bags | Fubiz™

via fubiz.net Help me eraan denken, morgenochtend vroeg.

Brave Thinkers

via bravethinkers.theatlantic.com Moedige denkers, we hebben er zo'n nood aan. Posted via web from dubtje's posterous

World Animal Day 2009 - The Big Picture

via boston.com Legdu rustig neer, en niet bewegen hé manneke! Posted via web from dubtje's posterous