Doorgaan naar hoofdcontent

Microsoft NGO-dag

Vandaag trok ik naar het hoofdkwartier van Microsoft-België in Zaventem. Met Studio Globo kunnen we sinds een tijd bijna gratis van hun software gebruik maken (via Socialware - meteen een aanrader voor non-profit organisaties die dit nog niet kennen).
Microsoft wil met die steun een stapje verder gaan en nodigde de deelnemers aan socialware uit voor een kennismaking met hun aanbod voor nonprofits: Unlimited Potential.

Wat heb ik geleerd?
 • Dat een goede bewegwijzering helpt om op tijd te komen, ook al zijn je nieuwe kantoren goed zichtbaar van op de Brusselse ring. En dat het dan ook niet nodig zou zijn om een academisch kwartiertje zo ruim te nemen.
 • Dat een presentatie best voorbereid is, ook voor een nonprofit-publiek. Als productverantwoordelijke voor de office-producten sukkelen met je powerpoint-instellingen is niet goed voor het imago. Zeker niet als je net ervoor vertelde dat versie 2007 focust op de gebruiksvriendelijkheid van de software.
 • Dat er interessante studies bestaan over onze sector. Daaruit leerde ik dat de economisch toegevoegde waarde van de nonprofit groter is dan die van de bouwsector en maar iets kleiner dan die van de financiële sector vóór de crisis.
 • Dat Microsoft een enorme switch aan het maken is. Er was geen tijd of ruimte om het hierover uitgebreid met de mensen te hebben, maar ik kon me niet van de indruk ontdoen dat ze op achtervolgen zijn aangewezen. Van desktop naar de cloud, dat was het motto.
 • En ook 'life is live'. Binnen het -voor mij nog erg onoverzichtelijke aanbod- van live-diensten er eentje is dat écht mijn interesse wekte: het windows live admin center. De Google-apps variant van Microsoft, zo was mijn indruk. Ik probeer dit zeker eens uit. En terwijl ik bezig ben, trakteer ik mezelf ook op een 25GB gratis skydrive.
 • Dat het op een dag waar je met 'cloud-computing' om de oren wordt geslagen, een beetje vreemd aandoet om 'dat moet je een dag op voorhand aanvragen' te horen als je vraagt of er wifi beschikbaar is.
 • Dat de online-advertentiewereld in België bij nonprofits nog vrijwel onontgonnen terrein is. In het buitenland staat men duidelijk verder (ook omdat er grotere budgetten te besteden zijn). We kregen een interessant overzicht van de mogelijkheden, maar ik vrees dat er niet veel organisaties in de zaal zaten die ook maar een fractie van de genoemde ngo-tarieven konden betalen.
 • Een heleboel wil ik onthouden van Bruno Schröder (chef techniek van MS-België), een inspirerende mens die ik wel wat langer wou horen. Hij bracht ons zijn ideeën voor de toekomst van IT voor de non-profit sector. Beetje veraf van ons ploeterwerk van elke dag, maar net dat maakte het interessant.
 • Het leukste was zijn idee dat Nabaztag-achtige producten ideaal zijn om de nieuwe digitale kloof te overwinnen. Blijkbaar menen ze het: dit wordt een van de zaken waar ze in het nieuwe Innovation center in Mons zullen mee spelen.
 • Die nieuwe digitale kloof was trouwens ook iets om te onthouden. Het idee is dat het binnen hier en twee jaar voor niemand nog een probleem vormt om een computer en internetaansluiting te bezitten. (Zelfs onze politici zijn hiermee bezig). Het zal er vooral om gaan wie toegang zal hebben tot de informatie die op dat wereldwijde web zal staan.
  En hier kregen wij als ngo's een eersterangsrol toebedeeld van Bruno. Hij vond het aan ons om te signaleren wanneer groepen mensen uit de boot dreigden te vallen. "Want de bedrijfswereld is daar niet mee bezig en de politiek ook niet". Kijk, daar had ik het dus graag nog eens over gehad. Het klopt dat dit onze rol is, maar ik dacht dat er zo stilaan een besef van duurzaam ondernemen bestond in de bedrijfswereld (people - planet - profit, weet je wel).
Al met al een geslaagde dag. Vooral het feit dat er dergelijke initiatieven groeien waar bedrijven en nonprofit elkaar ontmoeten en proberen te versterken, elk vanuit de eigen rol, spreekt mij aan. Er is nog werk aan de winkel. Maar da's voor de volgende keer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Creative Bin Bags | Fubiz™

via fubiz.net Help me eraan denken, morgenochtend vroeg.

Brave Thinkers

via bravethinkers.theatlantic.com Moedige denkers, we hebben er zo'n nood aan. Posted via web from dubtje's posterous

World Animal Day 2009 - The Big Picture

via boston.com Legdu rustig neer, en niet bewegen hé manneke! Posted via web from dubtje's posterous